Couperus lezen: een must in de 21e eeuw

Louis Couperus, een naam die vast bekend in de oren klinkt, maar waarom zou je zijn werk nog willen ontdekken, zelfs honderd jaar na zijn overlijden? Vorig jaar was het Louis Couperusjaar en herdachten we zijn nalatenschap, een tijd van reflectie en viering van deze Haagse schrijver (1863-1923). Maar laten we ons afvragen: wat maakt zijn werk nog steeds relevant?

Essayist Bas Heijne benadrukt dat Couperus juist een scherpzinnige en brutale schrijver is, die thema’s aansnijdt die nog steeds relevant zijn voor hedendaagse lezers. Individualiteit, de zoektocht naar zingeving en seksuele diversiteit zijn slechts enkele van de onderwerpen die hij aanroert. Zijn werk verdient dus zeker een herwaardering. Simon Mulder, voorzitter van het Louis Couperus Genootschap, stelt dat Couperus uitblinkt in het beschrijven van het menselijk tekort. Zijn personages worstelen met existentiële vragen en proberen te ontsnappen aan hun sociale milieu, maar vinden uiteindelijk geen vervulling. Dit thema van ambitie versus realiteit resoneert nog steeds in onze tijd, waarin individuen streven naar vrijheid en zelfverwezenlijking. Michelle van Dijk, schrijfster en hertaler van Couperus’ werk, onderstreept de psychologische diepgang van zijn personages. Eline Vere, bijvoorbeeld, wordt gepresenteerd als een 19e-eeuwse millennial, worstelend met haar mentale gezondheid en op zoek naar betekenis in een wereld die haar geen voldoening schenkt. Couperus’ scherpe inzicht in menselijke interacties en zijn impressionistische schrijfstijl maken zijn werk tijdloos en meeslepend.

Dus waarom zou je Louis Couperus lezen? Zijn werk biedt een interessante inkijk in de menselijke psyche, met tijdloze thema’s die nog steeds relevant zijn. Zijn levendige beschrijvingen en scherpe observaties maken zijn boeken een waar genot om te lezen, zelfs in onze moderne tijd. Dus waar wacht je nog op? Laat je meeslepen door de wereld van Couperus en ontdek waarom zijn werk nog steeds springlevend is.

Op 24 maart vindt een bijzonder evenement bij ons plaats: ‘Van en over Couperus’, gepresenteerd door voordrachtskunstenaar Simon Mulder. Op geheel eigen wijze maakt Mulder de schrijver toegankelijk voor het hedendaagse publiek. Bekend en minder bekend werk van Couperus wordt ten tonele gebracht, zoals fragmenten uit de schokkend decadente roman ‘De berg van licht’ en de vertederende korte verhalen ‘Het spoorwegongeluk’ en ‘Het verbeelde leven’. Daarnaast vertelt Mulder anekdotes over de grote schrijver, terwijl pianist Daan van de Velde bijbehorende muziek speelt van onder andere Rubinstein, Gounod en Wagner.

Het hoogtepunt van de avond is een unieke declamatorium voor piano en stem op Couperus’ beroemde korte thriller ‘De binocle’. Bovendien presenteert Uitgeverij HetMoet samen met Simon Mulder en Daan van de Velde een prachtige nieuwe, bibliofiele heruitgave van Couperus’ ontroerende en mystieke novelle ‘Extaze’. Wil je erbij zijn? Meld je dan hier aan.