Louis Couperus is dood…, maar leeft en hoe!

Wat vermodderd was, was vermodderd. Een prachtige zin uit ‘Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan’. Ik las het boek van Couperus voor mijn leeslijst. Tegenwoordig wordt Couperus ook nog weleens voor de lijst gelezen. Als ik een klas dwing en help, dan lezen 30 van de 30 leerlingen zijn werk. Als ik dat niet doe, circa 0 tot 1…” Michelle van Dijk (Neerlandica/’hertaler’ werken Couperus)

Louis Couperus stierf ruim 100 jaar geleden (1923) en is nog steeds een van de grootste schrijvers uit de Nederlandse literatuur. De meesten kennen wel zijn romans ‘Stille kracht’ en ‘Eline Vere’. Maar zijn oeuvre is bijzonder veelzijdig en reikt veel verder, van het Den Haag van zijn tijd tot in Frankrijk, Italië, Nederlands-Indië en de Klassieke Oudheid. Zijn dandyeske persoon was indertijd opmerkelijk en veel bespot, maar in zijn werk is een scherpe blik op de mens en een sublieme stijl te vinden. Toch is zijn werk niet voor iedere lezer even gemakkelijk te lezen en meerdere boeken zijn mede om die reden inmiddels ‘hertaald naar modern Nederlands’. Voor veel echte Couperusfans is dit onbestaanbaar, maar minder geoefende lezers zijn dankbaar. Wie gelijk heeft laten we hier maar even in het midden.

Op een heel andere manier maakt ook voordrachtskunstenaar Simon Mulder in ‘Van en over Couperus’ de schrijver toegankelijk voor het hedendaags publiek. Op zondag 24 maart brengt hij bekend en minder bekend werk van Couperus, zoals fragmenten uit de schokkend decadente roman ´De berg van licht´, en de vertederende korte verhalen ‘Het spoorwegongeluk’ en ‘Het verbeelde leven’. Daarnaast vertelt hij anekdotes over de grote schrijver. Pianist Daan van de Velde speelt bijbehorende muziek van o.a. Rubinstein, Gounod en Wagner. Van de Velde en Mulder besluiten de voorstelling met iets unieks: een declamatorium voor piano en stem op Couperus’ beroemde korte thriller ‘De binocle’.

Samen met Uitgeverij HetMoet presenteren zij een prachtige nieuwe, bibliofiele heruitgave van Couperus’ ontroerende en mystieke novelle ‘Extaze’.

Simon Mulder is voordrachtskunstenaar, docent klassieke talen in het middelbaar onderwijs en voorzitter van het Louis Couperus Genootschap. Hij richtte literair podiumcollectief Het Feest der Poëzie op en treedt met deze groep op in binnen- en buitenland. Je zou hem ook kunnen kennen door zijn optreden bij Reuring, de afgelopen nieuwjaarseditie, in De Alkenaer.

Daan van de Velde is pianist en taalkundige. Hij deed een bijvakstudie piano aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Marcel Baudet en is aan het Feest der Poëzie verbonden als muziekredacteur.

Zo’n middag hedendaagse Couperus in de sfeervolle salon van De Alkenaer, dat wil je natuurlijk niet missen.

 

Tickets