Over De Alkenaer

Boeken, leescafé, cultuur en debat… En dat allemaal in hartje Alkmaar!

De Alkenaer is een begrip in Alkmaar en omstreken. Al sinds de jaren tachtig weet iedere boeken- en cultuurliefhebber zijn weg te vinden naar de karakteristieke boekenwinkel, met ook veel lp’s, aan het Ritsevoort nr. 36. Eigenaar Jan Oijevaar staat er bekend om dat hij precies weet waar alles staat. De laatste jaren zag het er naar uit dat hij geen opvolging zou hebben voor zijn geliefde antiquariaat, maar vorig jaar nam vriend en oud-medewerker Vincent van de Vrede het pand over en samen met partner-ondernemer Bert de Raaf en Maartje van Meijel wordt sindsdien hard gewerkt aan een nieuwe toekomst voor De Alkenaer.


De bedoeling is om officieel in september 2023 de deuren te openen van De Alkenaer nieuwe stijl. Het blijft een antiquariaat, maar wordt nog zoveel meer: er komt horeca in de vorm van een leescafé. En in de Salon achterin, met plaats voor ca. 80 mensen, zullen allerlei activiteiten op het gebied van cultuur, muziek, kunst, debat en lezingen worden georganiseerd.

We willen zo niet alleen een bijzonder stukje Alkmaars erfgoed voortzetten, maar ook het reeds veelzijdige culturele aanbod verbreden. Goed nieuws dus voor cultuurliefhebbers, die, al is er veel te beleven op cultureel gebied, toch ook genoeg zagen verdwijnen de laatste tien jaar. Momenteel zijn we hard aan het werk aan de verbouwing én de website.


MISSIE
Stichting Cultuurpodium De Alkenaer heeft als missie: 
Kunst, kennis en opinie delen om mensen te verbinden en persoonlijke en maatschappelijke situaties te verbeteren.

Wij bieden: 
Culturele activiteiten (podiumkunst, debat, lezing, film, tentoonstellingen e.d.), (Tweedehands) boeken, De Alkenaer merchandise (zoals ansichtkaarten, etc.) en in de toekomst: een café en een aanbod van Alkmaarse souvenirs in de boekwinkel.

VISIE
Stichting Cultuurpodium De Alkenaer wil met zijn unieke gebouw, hoogwaardige aanbod aan content en boeken en sfeer dé plek zijn om jong en oud te verbinden en te verrijken met een unieke ervaring, als tegenwicht tegen een steeds meer gepolariseerde samenleving. Stichting Cultuurpodium De Alkenaer wil een podium bieden voor het vrije woord. Het publiek verbinden, inspireren en motiveren om via de dialoog nieuwe inzichten op te doen en men tot zelfreflectie en overdenken te brengen. Wij willen een cultureel centrum zijn waarin ontmoeting, debat en interviews centraal staan. Een plek voor cultuur, literatuur, actualiteiten, film, kunst en optredens. Over vijf jaar is Stichting Cultuurpodium De Alkenaer een drukbezochte en veelzijdige ontmoetingsplaats voor publiek in en buiten Alkmaar, met antiquariaat, kunst-, cultuur- en debatcentrum.

STRATEGIE
Bij Stichting Cultuurpodium De Alkenaer is onze strategie gericht op het creëren van een veilige, warme en inspirerende ervaring voor onze klanten. We streven ernaar een omgeving te creëren waarin klanten zich comfortabel en geïnspireerd voelen, waar talent wordt gestimuleerd en individuele groei en ontwikkeling worden bevorderd door middel van verbinding. Een essentieel onderdeel van onze strategie is het faciliteren van dialogen over dilemma’s en oplossingen, en mensen aanmoedigen om kritisch te blijven denken. We willen een platform bieden waar mensen samen kunnen komen, in gesprek kunnen gaan en samen oplossingen kunnen vinden. Talentontwikkeling staat centraal in onze strategie en we bieden zowel online als offline producten en diensten aan om tegemoet te komen aan de behoeften van onze doelgroep. We hechten ook veel waarde aan inclusiviteit en duurzaamheid, omdat dit belangrijke pijlers zijn voor ons.


OPROEP: We zoeken nog vrijwilligers die kunnen helpen bij de nieuwe Alkenaer. Alle hulp is van harte welkom! Heb jij interesse of ken je iemand? Stuur Vincent van de Vrede een mail op v.vd.vrede@gmail.com. Als je onze plannen een warm hart toedraagt en je kent andere boeken- of cultuurliefhebbers, zeg het dan voort! Hoe meer bekendheid, hoe beter.

We heten jullie van harte welkom bij De Alkenaer!