Lize Spit, schrijfster Boekenweekgeschenk

Lize Spit is de schrijfster van het Boekenweekgeschenk 2023, De eerlijke vinder. Spit is een Vlaamse schrijfster die in 1988 geboren is in Viersel. In 2016 debuteerde ze met de roman Het smelt, die al snel een bestseller werd in Nederland en België. Het boek vertelt het verhaal van Eva, die terugkeert naar haar geboortedorp om haar jeugd te confronteren en wraak te nemen op haar vroegere vrienden. Het boek is opgebouwd uit drie delen en speelt zich af in de zomer van 2002. Het smelt werd genomineerd voor verschillende prijzen, waaronder de Libris Literatuurprijs, en won de Bronzen Uil en de Boekenprijs.

In 2020 publiceerde Lize Spit haar tweede roman Ik ben er niet. Het boek vertelt het verhaal van de 35-jarige Sara, die verdwijnt tijdens een trektocht in de Pyreneeën. Haar vriendin en broer gaan naar haar op zoek en ontdekken steeds meer over haar verleden. Het boek gaat over verlies, rouw en schuldgevoelens en de impact hiervan op de levens van de achterblijvers.

Lize Spit staat bekend om haar rauwe, soms choquerende schrijfstijl en haar vermogen om psychologische diepgang te creëren in haar personages. Ze behandelt thema’s zoals trauma, verlies en identiteit en haar boeken zijn vaak ook een kritische reflectie op de samenleving en de rol van het individu hierin.

Loop eens binnen bij De Alkenaer om te kijken bij onze uitgebreide afdeling Nederlandse literatuur!