Een nieuwe lente en een nieuw geluid

De lente begint deze week en als je dan aan boeken denkt, komt meteen een van de beroemdste dichtwerken van onze literatuur in gedachten: de Mei van Herman Gorter. Wie kent niet de beginregel: ‘Een nieuwe lente en een nieuw geluid’?

Herman Gorter was een Nederlandse dichter en socialist. Hij werd geboren op 26 november 1864 in Wormerveer, Nederland en overleed op 15 september 1927 in Brussel, België.

Gorter is vooral bekend om zijn gedicht Mei, dat werd gepubliceerd in 1889 en wordt beschouwd als een meesterwerk van de Nederlandse poëzie. Het gedicht wordt gekenmerkt door zijn romantiek en sensualiteit en wordt vaak gezien als een viering van de natuur en de jeugd.

Naast zijn poëzie was Gorter ook betrokken bij socialistische politiek en was hij lid van de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP) in Nederland. Hij speelde een belangrijke rol in de vroege Nederlandse socialistische beweging en was een goede vriend van de Marxistische filosoof Friedrich Engels.

Gorters politieke opvattingen ontwikkelden zich in de loop van de tijd en hij werd uiteindelijk voorstander van een meer libertaire vorm van socialisme. Hij was kritisch over de autoritaire neigingen van de Sovjet-Unie en pleitte voor meer individuele vrijheid binnen een socialistische samenleving.

Al met al wordt Gorter beschouwd als een van de belangrijkste Nederlandse dichters van eind negentiende en begin twintigste eeuw en een sleutelfiguur in de ontwikkeling van socialistisch denken in Nederland.

Benieuwd naar zijn werk? Stap eens binnen bij De Alkenaer!

PS Foto uit 1892, het jaar waarin de voorgevel van De Alkenaer werd vernieuwd.