The Fun Part of Art. Symboliek van 17e-eeuwse meesters.

Lezing ‘Tot Lering en Vermaak’, symboliek van de 17e-eeuwse meesters.

In december 1976 werd in het Rijksmuseum de tentoonstelling ‘Tot Lering en Vermaak’ geopend. Een bijzondere tentoonstelling waar het publiek voor het eerst kennis maakte met de diepere betekenis van de zogenaamde genrekunst, schilderijen gebaseerd op het dagelijks leven.

De tentoonstelling werd samengesteld door kunsthistoricus Eddy de Jongh. De schilderijen van o.a. Vermeer, Jan Steen, Gerard Dou e.v.a. werden als het ware ontleed, de symbolieken werden verklaard, de verhalen werden zichtbaar. Door een ‘partijenstrijd’ in de kunsthistorische wereld raakte de symbolische betekenis een beetje in de vergetelheid, iets dat bijvoorbeeld duidelijk werd tijdens de grote Vermeer-tentoonstelling in het voorjaar 2023.

Om juist die symbolische betekenis van de schilderijen weer meer naar de voorgrond te brengen hebben wij voor zondag 3 maart Bas Zevenbergen uitgenodigd in De Alkenaer. Hij was journalist, docent geschie­denis/maatschap­pij­leer én oud-bewoner van het Rijksmuseum (van 1972-1977). Opgegroeid tussen de kunst, dat is gerust een bijzondere leerschool te noemen. Hij kan je dus echt alles vertellen over de genre-schil­derijen.

Zelf zegt hij hierover: “De tentoonstelling ‘Tot Lering en Vermaak’ maakte op mij (ik woonde in die tijd IN het Rijksmuseum) een onuitwisbare indruk. Sindsdien ben ik altijd wel bezig geweest met de ‘symboliek in de genrekunst’. In 2021 ben ik begonnen met The Fun Part of Art. Via mijn website, lezingen en rondleidingen leg ik de symboliek uit van de 17e-eeuwse meesters. Wisten jullie trouwens dat een museumbezoeker gemiddeld maar 15 seconden naar een schilderij kijkt?!! Ik hoop jullie aandacht wat langer vast te houden tijdens mijn lezing op zondag 3 maart in De Alkenaer.”

Leer ook de kunst uit de 17e eeuw  met een vernieuwde blik te bekijken. Bas Zevenbergen is een uitermate bevlogen leermeester en een meester in vertellen. Ter Lering en Vermaak. Want zeker weten,vermaak komt echt niet op de laatste plaats. Trouwens, zou je ook niet willen weten, hoe je als bewoner in het Rijksmuseum terecht komt?

Precies. Tot zondag 3 maart dus!

 

Tickets