Een muzikale zondagmiddag met poëzie door La Gringa, Elly Stolwijk en Hilde Slooff

Het werd in onze agenda al eerder aangekondigd:

Op 26 november strijkt de band La Gringa neer in De Alkenaer. Hoewel ‘La Gringa’ de Spaanse vertaling is van ‘de Amerikaanse/buitenlandse vrouw’, bestaat de band uit louter mannen, afkomstig uit de regio Alkmaar. De muzikanten vonden elkaar niet alleen uit liefde voor de muziek, vooral uit den vreemde, maar ook voor het theater. Door hun eigen bewerkingen van de muziek werd deze dan ook voorzien van een theatraal randje. Luistermuziek die ontroert, maar je ook laat lachen. Helemaal geschikt voor zo’n druilerige zondagmiddag in november natuurlijk.

Toch wordt deze middag niet alleen gedragen door mannen. Ook twee dichters van naam zullen een bijdrage leveren om er een mooie middag van te maken.

De Alkmaarse kunstenaar Elly Stolwijk studeerde aan de Gerrit Rietveldacademie te Amsterdam (1988 – 1993). Ze exposeert beeldend werk en publiceert gedichten. Bij Uitgeverij In de Knipscheer kwamen in 2020 en 2021  twee bundels uit: ‘liefde de vluchtige holte’  en  ‘de laatste framboos’.  Een derde boek, over haar vaders dwangarbeiderschap tijdens de Tweede Wereldoorlog  (‘voet in voet, oog in oog’), is in de maak. 

Hilde Slooff is lid van het Alkmaars Dichtersgilde. In poëzie houdt zij van eenvoud, toegankelijkheid, verrassing en speelsheid. “Ik schrijf als een soort puzzel, eerst heel veel verzamelen en willekeurig achter elkaar door schrijven. Mooie woorden die ik tegenkom en gespreksflarden die ik hoor bewaar ik. Dan weer compacter in elkaar passen, schrappen, schaven en weven. Het meest schrijf ik over onderwerpen dicht bij huis, mijn tuinplant achter glas, de mammoetwervel op de vensterbank, pantoffels of het sparen van kleine vrijheden. Mijn motto: ‘ik schrijf mijn alledaagsheid waterpas’. En zoals op de website van het Alkmaars Dichtersgilde staat: ‘Als er aan het leven een kantlijn is, dan schrijven wij daar verzen in’. (I. Kenkabo, Japans schrijver).”

La Gringa bestaat uit:

Janus, zang/performing, accordeon en mondharmonica
Henk, basgitaar
Maarten, percussie
Edsel, zang en gitaar.

Voor lekkere muziek en mooie poëzie kom je dus de 26e november naar de Alkenaer!