Wij rollen de rode loper uit voor… Sofie Kramer!

Op zondag 22 oktober verrast TAQA Theater De Vest het winkelend publiek van Alkmaar met meer dan 100 optredens van 31 verschillende makers tijdens Vest in de Stad. In diverse winkels en openbare ruimtes worden er korte voorstellingen gegeven door professionals en de top van de amateursector. In het programma komen uiteenlopende genres als theater, dans, stand-up, film en muziek aan bod. Ook kun je deelnemen aan twee theatrale wandelroutes. Alle optredens zijn gratis toegankelijk en vinden plaats tussen 13:00 uur en 17:00 uur.

De Alkenaer is een van de speellocaties en biedt podium aan theatermaker/performer en schrijver Sofie Kramer (1990).

Ze studeerde Acteren aan de HKU en Literatuur- en Cultuurwetenschappen aan de UvA. Tevens werkte ze als regieassistent bij Orkater, Internationaal Theater Amsterdam en Productiehuis Rotterdam. In 2019 rondde ze een studie Regie af bij de Toneelacademie Maastricht en begon zij haar tocht langs de Nederlandse podia.

Haar eerste solovoorstelling ‘Er is je nooit een rozentuin beloofd’ over het overlijden van haar moeder, werd in De Theaterkrant genoemd als ‘een van de beste theaterervaringen van het seizoen’ en zijzelf als een van de meest veelbelovende talenten van 2019/2020. Haar tweede voorstelling ‘A Pole Tragedy’ kreeg een eervolle vermelding van de Amsterdam Fringe Jury 2021. Voor haar nieuwste soloproject ‘SCOLD’ ontving ze de Juryprijs van het Café Theater Festival 2023 in Utrecht.

Een scold was in de renaissance een luide, onaangepaste vrouw. Wie zich schuldig maakte aan scolding kreeg een kooi om haar hoofd met een bit in de mond. In deze intieme, muzikale performance ontketent Sofie Kramer de scold in zichzelf: kwetsbaar, vurig en goudeerlijk. Degenen, die afgelopen zomer het Oerol festival hebben bezocht, zouden het stuk kunnen kennen.

SCOLD is een duister sprookje, gebaseerd op een waargebeurd verhaal over een gebeurtenis die diep zit weggestopt onder een dikke deken van schaamte. Performer Sofie Kramer haalt het verborgene weer boven in een verhaal over een abortus. In een interview in de Oerol Dagkrant zegt zij hierover: “Ik ben me ervan bewust dat een dode baby in een glazen koffiepot, waar ik over vertel, nogal triggerend kan zijn voor mensen die ervaring hebben met een doodgeboren kindje, bijvoorbeeld. En als je net een abortus achter de rug hebt, en nietsvermoedend mijn verhaal hoort, kan dat pijn doen. Ik vind het goed dat bezoekers geïnformeerd kunnen kiezen of ze erbij zijn. Aan de andere kant vind ik dat theater bij uitstek de plek is waar je je kunt laten raken, dus ik vind trigger warnings nogal dubbel. Ik ben er niet om expres te shockeren. Je hoeft er niet bang voor te zijn, het is niet allemaal serieus en donker. Toen ik mijn voorstelling op Café Theater Festival speelde, werd ik regelmatig getrakteerd op een lachsalvo, omdat mensen het ook zo grappig vonden.”

Let op! SCOLD wordt 2 x uitgevoerd, namelijk van 14.30 uur tot 15.00 uur en van 15.45 uur tot 16.15 uur.

Maak gebruik van deze dubbele buitenkans om SCOLD van en door Sofie Kramer bij te wonen. Kom wel op tijd, want reserveren is niet mogelijk.