Documentaire ‘Allen Tegen Allen’/Opdat wij niet zullen vergeten

Op donderdag 2 mei wordt de Nederlandse documentaire ‘Allen Tegen Allen’ vertoond in De Alkenaer, gesubsidieerd door het Victoriefonds. In deze film wordt het vooroorlogse Nederlands fascisme onderzocht en wordt de verschuiving merkbaar van wat aanvankelijk overkomt als een komische warboel van ruziënde fascisten naar een stroming, die uiteindelijk steeds duisterder vormen aanneemt. Vanaf het einde van de jaren twintig radicaliseren de fascistische bewegingen; de nadruk komt steeds meer te liggen op haat: tegen de elite, tegen het socialisme, tegen het grootkapitaal, maar vooral ook tegen vreemdelingen en Joden.

Luuk Bouwman, de maker van de documentaire, is ook bij ons aanwezig en zal de film inleiden. Na afloop van de film gaat Sissy Seidenstiker met hem in gesprek en is er ruimte voor vragen van het publiek.                                                                   

Wat is een fascist? Was het fascisme een eenmalig historisch verschijnsel of is het iets van alle tijden, een bepaalde mentaliteit, het rotzakje in de mens?

‘Allen Tegen Allen’ onderzoekt de vraag, die historici nog altijd bezighoudt, aan de hand van het vooroorlogse fascisme in Nederland. Het Nederlandse fascisme is een onbekende geschiedenis van voortdurende ruzies, intriges, scheuringen en fusies; talloze kleine Führers met grote ego’s en weinig zelfinzicht probeerden zichzelf ten koste van iedereen en elkaar tot Rijksleider van Nederland op te werpen.  De film volgt een spoor van ‘dader-erfgoed’ en vliegt daarvoor met de camera over Nederland. We zien curieuze plekken zoals een kerk in Limburg vol marmer van Mussolini en een camping met Poolse Seizoenarbeiders in Lunteren, waar voorheen partijbijeenkomsten van de NSB plaatsvonden. En we treffen mensen die zich op verschillende manieren met deze geschiedenis bezighouden, van historici, die fascistische curiosa verzamelen tot filosofen die hun hoofd breken over dit onderwerp.

‘Allen Tegen Allen’ is een archeologie van het vroege fascisme in Nederland. Jarenlange research leverde veel, nooit eerder vertoond, archiefmateriaal. Deels geschiedenis, deels essay, schetst de film een mechanisme waarin nationalistische gevoelens kunnen radicaliseren.

Regisseur Luuk Bouwman heeft een poging gedaan het fenomeen fascisme  inzichtelijk te maken. En met succes. Hoewel hij specifiek inzoomt op fascisme in het Nederland van de jaren dertig, onthult de film een gedachtegoed en mentaliteit, die vandaag de dag nog akelig actueel aanvoelen. Neem de duiding van een Duitse expert in de film: ‘fascisme begint als er wordt gezegd dat bepaalde mensen of groepen de maatschappij uit moeten…’

De Volkskrant: Het uiterst zorgvuldig gemaakte ‘Allen Tegen Allen’ laat zien dat we fascisme niet moeten onderschatten ★★★★☆

‘Allen Tegen Allen’ dateert uit 2019. Voor deze film dook de maker drie jaar lang in de duistere geschiedenis van het Nederlands fascisme.

Festivals & prijzen: IDFA 2019 ; Movies that Matter 2020; Nederlands Film Festival 2020 met Nominatie Gouden Kalf Beste Muziek

Luuk Bouwman (Oss, 1977) is filmmaker en muzikant. Hij studeerde film aan kunstacademie St. Joost in Breda en studeerde af met een documentaire over de computerkunst van professor kunstmatige intelligentie Remko Scha. In 2002 startte Luuk ‘Tropisms.org’ een online video-dagboek waarnaar hij al reizend korte films uploadde. De site wordt als één van de eerste vlogs gezien. Zijn documentaire ‘Het Nieuwe Westen’ (2006) werd genomineerd voor de Prix Europa. ‘Dick Verdult – Het Is Waar Maar Niet Hier’ (2017) werd genomineerd voor de Margaret Mead Filmmaker Award en kreeg de prijs voor de beste documentaire tijdens het DocFeed Festival. Als muzikant speelde hij in Aux Raus, een techno-punk band die hij samen met Bastiaan Bosma formeerde. Met kunstenaar Rafael Rozendaal maakt hij elektronische muziek onder de naam Cold Void. En hij heeft een maandelijks radioprogramma op Red Light Radio.

€ 10,00

(incl. stadsrondleiding WOII)