The Fun Part of Art door Bas Zevenbergen in De Alkenaer

Pas op: gele kleren duiden op zedeloosheid!

Natuurlijk is het niet zo dat je nu in het voorjaar je gele kleren weg moet doen, want dit speelde zich af in de 17de eeuw. Toen hielden ze van symboliek en van platvloersheid.

Afgelopen zondag 2 maart ging het daarover in een stampvol De Alkenaer. Bas Zevenbergen, opgegroeid in het Rijksmuseum, hield een fantastisch verhaal over de schilderkunst in de 17de eeuw. En het ging zeker niet alleen over de vorm, maar vooral over de inhoud: Wat zie je nu werkelijk op die schilderijen? Dat alles op een vrolijke en humoristische manier. Er werd veel gelachen.

Nadat Bas eerst gecontroleerd had of er mensen onder de achttien jaar aanwezig waren, liet hij ons zien dat in die tijd het wel bijzonder vaak over erotiek ging. De bordelen met hun prostituees waren een zeer geliefd en veel voorkomend onderwerp, 35% van de kunstwerken bevatten daar afbeeldingen van. Niet op de manier waarop nu erotiek verbeeld wordt, maar op een verborgener, symbolischer wijze. Kijk naar de schilderijen van Van Mieris, Buytewech, Brouwer en Dou. Er valt zoveel te zien. De pispotten, kannen en gedoofde kaarsen hebben alle een eigen betekenis en worden door die herkenbaarheid door vele van de 17de eeuwse schilders gebruikt.

Ook andere onderwerpen komen aan de orde in de 17de eeuw. Als je naar ‘Het Sint-Nicolaasfeest” van Jan Steen kijkt, dan zie je ‘Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe’. Maar eigenlijk was het een verbeelding van de strijd tussen katholicisme en calvinisme. Jan Steen was een schilder die dit soort serieuze onderwerpen op een prettig gestoorde manier op de kijker overbracht.

Bas brengt dit alles met zoveel plezier en kennis over, ook de verhalen over zijn jeugd in het museum zijn fantastisch, dat je naar huis gaat en direct gaat zoeken naar die schilderijen. Het was een geweldige middag. Je kunt natuurlijk ook naar zijn website thefunpartofart.nl. Daar kun je Bas horen praten over die extra blik die je kunt werpen op een schilderij.

Weet je dat een museumbezoeker gemiddeld maar elf seconden naar een werk kijkt? Als je de volgende keer naar het museum gaat, bijvoorbeeld naar de tentoonstelling van Jan Steen, zoek dan eens op de 17de-eeuwse schilderijen naar kannen, rode kousen, gedoofde kaarsen, stofjes, spiegels, pispotten en zwanen. Je oortjes worden er rood van. Veel plezier!