Ga in gesprek met Adriaan van Dis

We zijn verheugd dat op 7 mei Adriaan van Dis spreekt in De Alkenaer. Hiermee is hij de eerste schrijver die De Alkenaer bezoekt in het kader van ons project Verhalen van de Victorie, dat we houden in het kader van 450 jaar Alkmaars Ontzet. We gaan met hem in gesprek over vrijheid, een van de vier thema’s die bijzondere aandacht krijgen tijdens het jaarfeest van Alkmaars Ontzet.

Adriaan van Dis zal voorlezen uit eigen werk en daarnaast ingaan op leven en werk van Anton de Kom, Surinaams anti-koloniale schrijver en verzetstrijder, die overleed in concentratiekamp Neuengamme. Naar aanleiding hiervan gaat hij met het publiek in gesprek.

De schrijver, journalist en televisiepresentator Adriaan van Dis (1946) is bij een breed publiek bekend door zijn boeken en werk voor media en tv. De novelle Nathan Sid (1983) is zijn debuut. Andere bekende werken van hem zijn Indische duinen (1994) en Tikkop (2010). Reizen spelen een belangrijk rol in zijn werk, net als zijn Indische jeugd. Zijn meest recente werk is Vijf vrolijke verhalen (2021).

Anton de Kom

Anton de Kom was een Surinaamse schrijver, activist en verzetsheld die een belangrijke rol speelde in de strijd tegen het kolonialisme en racisme in Suriname en Nederland. Hij werd geboren op 22 februari 1898 in Paramaribo, Suriname en overleed op 24 april 1945 in het concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg, Duitsland.

De Kom was de zoon van een voormalige tot slaaf gemaakte man en een vrije zwarte vrouw en groeide op in een gezin dat actief was in de strijd voor gelijke rechten en onafhankelijkheid van Suriname. Hij ontwikkelde zich als een talentvolle schrijver en publiceerde in 1934 zijn beroemde boek “Wij slaven van Suriname”, waarin hij de gruwelen van het Surinaamse kolonialisme beschreef en opriep tot verzet tegen het systeem van slavernij en uitbuiting.

In 1936 verhuisde De Kom met zijn gezin naar Nederland, waar hij zich aansloot bij de Communistische Partij van Nederland en actief werd in de strijd tegen fascisme en racisme. Tijdens de Tweede Wereldoorlog sloot hij zich aan bij het Nederlandse verzet en werd hij gearresteerd door de nazi’s. Hij werd gedeporteerd naar een concentratiekamp en stierf daar kort voor het einde van de oorlog.

Anton de Kom wordt gezien als een belangrijke figuur in de Surinaamse en Nederlandse geschiedenis en een symbool van verzet tegen kolonialisme en racisme. In Suriname is hij uitgeroepen tot nationale held en zijn naam is verbonden aan verschillende instituten en gebouwen, waaronder de Anton de Kom Universiteit van Suriname. In Nederland is hij een belangrijk icoon van de antikoloniale strijd en wordt hij herdacht met verschillende monumenten en herdenkingen.

Wilt u ook te gast zijn bij dit evenement? De plaatsen zijn helaas uitverkocht, maar we kunnen u wel op de reservelijst zetten. Als iemand dan uitvalt, kunnen we u vrijblijvend benaderen. Stuur ons dan een mail om uw interesse kenbaar te maken.