Louis Couperus 1923-2023

Dit jaar is het precies een eeuw geleden dat Louis Couperus overleed. Nog steeds wordt het werk van deze Haagse schrijver gelezen. Wat maakt zijn werk nog zo aantrekkelijk? Couperus leefde grotendeels in de tijd van de Belle Epoque: geboren in 1863 maakte hij mee hoe de maatschappij in rap tempo veranderde richting moderniteit. Op diverse manieren is dit terug te zien in zijn werk. Zo schetste hij meesterlijk de kloof tussen de koloniale bezetter en de bevolking van Indonesië in De stille kracht en het sluimerende ongenoegen dat veel later zou culmineren in de Indonesische onafhankelijkheid. In zijn Haagse romans, waarvan Eline Vere en De boeken der kleine zielen bekende voorbeelden zijn, laat hij zien hoe goed hij de psychologie van zijn romanfiguren ontleedt. Weerspiegeling van het elitaire Haagse milieu dat hij van binnenuit kende, zelf afkomstig uit een gegoede familie. En dan zijn er natuurlijk de door zeer grondige documentatie voorbereide historische romans. De berg van licht is een van de hoogtepunten daarvan, over de decadente keizer Heliogabalus.

In een tijd dat zelfs tijdgenoten zijn schrijfstijl wat ouderwets vonden, hield Couperus bewust vast aan zijn virtuoze, naturalistische verteltrant Die eigenheid schrikt misschien sommige lezers af, maar wie zich zijn taal eigen maakt, raakt helemaal opgenomen in die bijzondere Couperiaanse wereld. En dan blijkt dat al die menselijke geschiedenissen en gevoelens die hij oproept en analyseert, verrassend actueel en herkenbaar zijn.

Bij De Alkenaer hebben we veel werk van Couperus. Neemt u gerust eens een kijkje in de winkel, we vertellen u er graag meer over!