Annejet van der Zijl komt langs!

Met schrijver/historica Annejet van der Zijl wordt ons vierluik “Verhalen van de Victorie” gecompleteerd.

Als laatste deelnemer van dit project in het kader van Alkmaar Ontzet 450 jaar komt zij op 17 december naar De Alkenaer. Ze zal dan ingaan op de thema’s van dit speciale herdenkingsjaar, de 4 V’s. Oftewel Vrijheid, Verdraagzaamheid, Verscheidenheid en Verbondenheid. Waarden, die vandaag de dag van nog even groot belang zijn als destijds, de dag waarop de Spanjaarden de aftocht bliezen.

Annejet van der Zijl werd in 1962, praktisch om de hoek (in Oterleek), geboren en begon haar carrière na haar studies kunstgeschiedenis en massacommunicatie (Amsterdam) en International Journalism (Londen) in eerste instantie in de journalistiek. Hier deed ze onder andere verslag van misdaden. Later verscheen een selectie van haar verhalen onder de titel “Moord in de Bloedstraat”.

Annejet van der Zijl heeft ook meerdere biografieën op haar naam staan, onder andere van Annie M.G. Schmidt en Prins Bernhard. Met de laatste promoveerde zij in 2009 als historica. Ook ontving ze voor dit boek de M.J. Brusse-prijs voor het beste Journalistieke Boek.

In 2014 werd de liefdesgeschiedenis “Sonny Boy” gepubliceerd, de levensgeschiedenis van een 19-jarige, Surinaamse student en een 40-jarige, getrouwde, Hollandse vrouw. Inmiddels zijn we (alleen al in Nederland) 700.000 exemplaren en 60 drukken verder en is het boek, in vele vertalingen, wereldwijd een bestseller.

Meerdere boeken zijn inmiddels verfilmd.

In 2020 schreef Annejet van der Zijl het Boekenweekgeschenk. Dit werd een  reconstructie van de 19e-eeuwse liefdesgeschiedenis “Leon & Juliette”, die in  haar laatste werk “Fortuna’s kinderen” is verweven. Deze waargebeurde, twee eeuwen omspannende, familiesaga is in 2021 verschenen. Een prachtig verhaal over mensen, die hun leven niet lieten begrenzen door risico’s en hun liefdes niet door huidskleur.

Inmiddels heeft de schrijver niet stil gezeten. Op 19 oktober komt “Rijke mensen zijn anders” uit, het langverwachte vervolg op “De val van Annika S.” uit 2018.

De thema’s Vrijheid, Verdraagzaamheid, Verscheidenheid en Vrede sluiten naadloos aan bij boeken van Annejet van der Zijl en zullen een leidraad bieden voor haar interview. Het belooft dan ook een interessante middag te worden en een mooie afsluiting van “Verhalen van de Victorie”.

Dit evenement is mede mogelijk gemaakt door Alkmaar 450 jaar ontzet