Reuring: boekpresentatie ‘Het langzaam voorovervallen’ door Alja Spaan

Op 2 september is de zomervakantie voorbij en starten we met een nieuwe serie Reuring in De Alkenaer.

Dit is wel meteen een heel speciale editie van Reuring.
De initiator van Reuring,  schrijver Alja Spaan, presenteert dan haar nieuwe gedichtenbundel, “Het langzaam voorovervallen”, opgedragen aan en geïnspireerd door de voorleesgroep die ze zeven jaar geleden startte in verzorgingshuis De Nieuwpoort in Alkmaar. De titel van de bundel komt uit het gedicht “Afgesloten geheel”.

De bundel staat vol gedichten over het voorlezen, een van de leukste activiteiten van Alja Spaan. Je vindt van alles over het voorleesproject op de Reuringsite

Alja: ‘In oktober draait de groep zeven jaar – natuurlijk niet in deze bezetting. Het is een soort vriendengroep geworden, ik vergelijk het met de eetgroep die ik heel vroeger had – je vertelt iets, in mijn geval lees ik iets voor, en je deelt de herinnering die het oproept. Je vertrouwt elkaar van alles toe en wordt op deze manier vrienden.

Ik kies wat ik voorlees en dat gaat van Annie MG Schmidt tot Annegreet van Bergen die de maatschappelijke en sociale veranderingen van de laatste 100 jaar in journalistieke boeken heeft samengevat. Ik lees uit PS, het brievenboek van Jet Steinz of neem Simon Carmiggelt.’

De gedichten die dat oplevert, worden graag gelezen, bijna iedereen herkent wel een situatie van de deelnemers, ze zijn tussen de 72-101 jaar oud. Een van de gedichten in de bundel is het gedicht dat Joost Prinsen tijdens een aflevering van Matthijs’ ‘de wereld draait door’ voorlas.

Het eerste exemplaar van de bundel wordt uitgereikt aan schrijver Margreet Schouwenaar. Uitgever Leo Peeraer van uitgeverij P te Leuven is er natuurlijk bij. Het korte programma wordt door een signeer- en verkoopsessie gevolgd. En de hele middag kunt u genieten van de stem en de teksten van muzikale duizendpoot Bert van Baar.

Reuring is een sprankelend eigenwijs literair initiatief van schrijver Alja Spaan. Het literair platform biedt iedere 1e zaterdag van de maand (m.u.v. december) een gratis podium aan diverse dichters, schrijvers, musici en kunstenaars. 

Wilt u erbij zijn? U bent van harte welkom.

De toegang is gratis en aanmelding niet noodzakelijk.