Het is heel goed mogelijk dat je bij haar in de klas hebt gezeten, als medeleerling op het Murmellius Gymnasium , als leerling bij haar lessen Nederlands op het Christelijk Lyceum (beide in Alkmaar) óf als student Nederlands in de collegebanken van de VU in Amsterdam.
NRC-journalist Jannetje Koelewijn was zo’n student. Op een later moment raakte ze bevriend met Greet Schenkeveld en bij haar bezoekjes aan Greet schetste zij een prachtig, biografisch portret van haar voormalige docent aan de hand van de herinneringen, die boven kwamen tijdens een jaar lang, bijna wekelijkse, interviews.
Herinneringen aan Greets liefde voor Arie Hoekstra, haar 16 jaar oudere leraar Grieks aan het Murmellius, die reeds wortelde toen ze zijn lessen volgde, maar pas veel later bekrachtigd werd door een huwelijk. ‘Late Liefde’ werd dan ook de titel van dit biografisch portret, waarin tevens parallellen getrokken worden met ervaringen van de schrijver zelf.
Op zondag 14 januari 2024 komt Jannetje Koelewijn naar De Alkenaer om te spreken over haar bijzondere en intrigerende boek.
Jannetje Koelewijn ( Amsterdam, 27 januari 1959) is een Nederlands journalist en auteur. Na haar studie Nederlands aan de Vrije Universiteit trad zij in dienst bij Vrij Nederland. Na 12 jaar Vrij Nederland stapte zij in 1997 over naar het NRC.
In 2017 schreef Koelewijn voor het NRC het artikel ‘Was ik er maar bij geweest… je kunt elkaar misschien nog vasthouden’ over de zelfmoordaanslagen op de luchthaven van Brussel. Dit artikel werd bekroond met de Tegel in de categorie Interview.
Naast haar artikelen voor de krant schreef Jannetje Koelewijn meerdere boeken, waarbij veel van de inhoud gebaseerd is op interviews met betrokkenen: Het koningsdrama van Fokker (1994), Alleen winnaars overleven (2001), De alledaagse dood (2007), De hemel bestaat niet (2011), Heilbrons Hel (2014) en haar nieuwste boek ‘Late liefde. Herinneringen van Margaretha Schenkeveld’ uit 2022.
Dit wordt een hele mooie invulling van ‘zomaar een zondagmiddag’ in januari én de kaartjes zijn gratis.