‘Onder een andere hemel’ een mooie, bijzondere en muzikale middag met o.a. Joke J. Hermsen

‘Onder een andere hemel’ is het nieuwe, lang verwachte boek van Joke J. Hermsen. Het is een filosofisch gedenkschrift, een reisverslag en een literair essay ineen, over heimwee en het verlangen naar geborgenheid, dat begin oktober is verschenen. 

Rond de verschijning van het boek is de schrijver/filosoof met twee geweldige muzikanten, de Oekraïense zangeres Maryana Golovcheko en de bekende Turkse Ud speler Mehmet Polat, in Nederland en Belgie op tournee gegaan met een literair, filosofisch en muzikaal programma over heimwee. En tot ons grote plezier maakt ze op zondagmiddag 11 februari een stop in De Alkenaer.

“We zijn een landschap waarin we thuis moeten raken”

— Joke Hermsen 

Waar voelen we ons thuis? Zijn we thuis in het vreemde of in het vertrouwde, in de taal of de cultuur, bij de ander of bij onszelf? Veel mensen voelen zich ontheemd of zijn op zoek naar een andere, betere plek om te wonen. Ze zijn op de vlucht geslagen en proberen zich in een nieuw land weer thuis te voelen. Kunnen we voorgoed ergens thuis zijn?

In dit literair-muzikale programma verkennen schrijfster Joke J. Hermsen, Maryana Golovcheko en Mehmet Polat de diepte van de heimwee vanuit een veelkleurig, intercultureel perspectief. Zij geven woord en klank aan een van de oudste ervaringen van de mens, het verlangen naar een thuis.

Met schrijver/filosoof Joke J. Hermsen
Zangeres Maryana Golovcheko.
Muzikant Mehmet Polat

Over Joke J. Hermsen:

De schrijver/filosoof werd op 29 juli 1961 geboren in Middenmeer en verhuisde rond haar 4e levensjaar naar de omgeving van Amsterdam, de stad die zij alleen nog voor enkele studiejaren in Parijs en lange schrijfsessies op het Franse platteland zou verlaten. Na haar studies letterkunde en filosofie was zij als docent en onderzoeker verbonden aan de Letterenfaculteit en de Faculteit Wijsbegeerte van de Universiteit van Amsterdam, Utrecht en Tilburg.

Joke J. Hermsen heeft inmiddels een groot aantal werken op haar naam., waaronder de essaybundel over kunst, literatuur en filosofie ‘Heimwee naar de mens’ ( shortlist voor het beste filosofische boek van het jaar in 2004), de roman ‘De liefde dus’, over de 18e eeuwse schrijver en filosoof Belle van Zuylen ( bekroond met de Halewijn literatuurprijs 2008 en genomineerd voor de Libris literatuurprijs 2009). Haar boek over de tijd, ‘Stil de tijd. Pleidooi voor een langzame toekomst’, met onder meer essays over Henri Bergson, Ernst Bloch, Hannah Arendt, Mark Rothko, Simeon Ten Holt, Virginia Woolf en Marcel Proust behaalde twintig herdrukken.

Samen met Jaap de Jonge maakte zij drie korte documentaires over ‘De liefde dus’, Stil de tijd’ en ‘Blindgangers’, alsook het filosofische beeldessay ‘Elke mening telt’ dat in 2008 de Martin van Amerongen publiekprijs won.

Naast haar schrijverschap is Hermsen mentor voor jonge kunstenaars bij Kunstenaars & Co en bestuurslid van de Internationale Vereniging van Vrouwelijke Filosofen (IAPH). Zij geeft veel lezingen over haar werk en over diverse filosofische en maatschappelijke kwesties. Vanaf 2017 is zij ook diverse keren als curator van beeldende kunst opgetreden, onder andere in het kasteel van Gaasbeek nabij Brussel met de tentoonstelling ‘Kairos. De kunst van het juiste ogenblik’.

Het belooft een mooie, bijzondere middag te worden en jij kunt erbij zijn.

16.00 uur – 18.00 uur


Foto’s: Joke Hermsen @Maarten Delobel | Maryana Golovcheko @A.Karpovich | Mehmet Polak @Ali Caglar Erdogan