Boeken, leescafé, cultuur en debat… in hartje Alkmaar!

De Alkenaer is een begrip in Alkmaar en omstreken. Al sinds de jaren tachtig weet iedere liefhebber van boeken en cultuur zijn weg te vinden naar de karakteristieke boekenwinkel (met ook veel lp’s) aan het Ritsevoort (nr. 36). Eigenaar Jan Oijevaar staat er bekend om dat hij precies weet waar alles staat. De laatste jaren zag het er naar uit dat hij geen opvolging zou hebben voor zijn geliefde antiquariaat, maar vorig jaar nam vriend en oud-medewerker Vincent van de Vrede het pand over en samen met partner-ondernemer Bert de Raaf wordt sindsdien hard gewerkt aan een nieuwe toekomst voor De Alkenaer.

De bedoeling is om in de zomer van 2023 de deuren te openen van De Alkenaer nieuwe stijl. Het blijft een antiquariaat, maar wordt nog zoveel meer: er komt horeca in de vorm van een leescafé. En in de Salon achterin, met plaats voor ca. 80 mensen, zullen allerlei activiteiten op het gebied van cultuur, muziek, kunst, debat en lezingen worden georganiseerd.

We willen zo niet alleen een bijzonder stukje Alkmaars erfgoed voortzetten, maar ook het reeds veelzijdige culturele aanbod verbreden. Goed nieuws dus voor cultuurliefhebbers, die, al is er veel te beleven op cultureel gebied, toch ook genoeg zagen verdwijnen de laatste tien jaar. Op www.alkenaer.nl vindt u actuele informatie en een deel van de voorraad van het antiquariaat.

We zoeken nog vrijwilligers die kunnen helpen bij de nieuwe Alkenaer. Heb jij interesse of ken je iemand? Stuur Vincent van de Vrede een mail op v.vd.vrede@gmail.com. Als je onze plannen een warm hart toedraagt en je kent andere boeken- of cultuurliefhebbers, zeg het dan voort! Hoe meer bekendheid, hoe beter.

En graag tot zien in De Alkenaer!

PS: Deze site is nog volop in ontwikkeling. We zijn al eerder live gegaan, juist ook om zoveel mogelijk reacties te verzamelen en de site verder aan te vullen en te verbeteren. Agenda-items zijn nog onder voorbehoud en worden zo snel mogelijk geactualiseerd. De podcast is een eerste poging – ook daarop zijn suggesties natuurlijk welkom!

Omdat we pas in de zomer officieel openen in de nieuwe stijl, is informatie over verhuur, horeca en podium nog onvolledig of beknopt weergegeven. Dit deel van de nieuwe Alkenaer is nog in ontwikkeling. Binnen twee weken komt ook de webshop online met een aanbod van 10.000 boeken uit onze voorraad.

Geef een reactie