Als notoire dwarsliggers in Europa maken de Britten een ruk naar links,
schreef Patrick van IJzendoorn (Den Dolder, 1971) daags na de verkiezingen in juli 2024, die gewonnen werden door Keir Starmer, Labour.
In de serie Spraakmakers komt Van IJzendoorn op 17 november 2024 in de Alkenaer uitleggen wat dat dwarsliggerschap inhoudt. Hij is al heel wat jaren, sinds 2003, correspondent in het Verenigd Koninkrijk voor de Volkskrant, De Groene Amsterdammer en het Historisch Nieuwsblad. Volgens Zout Magazine, een cultureel tijdschrift, schrijft Van IJzendoorn sneller (en beter) dan God denkt.
Samen met Peter de Waard schreef hij het boek Order, order. Brexit of het verhaal van een politieke soap. De meesten onder ons kunnen zich nog wel John Bercow herinneren die als speaker of the House of Commons zo regelmatig Order! Order! moest roepen dat hij geen stem meer over had. Hij werd daar wel erg beroemd door.
Een ander boek van Van IJzendoorn is Koel Brittannië. De behoudende ziel van de Britten. Hij is gefascineerd door de behoudende ziel van de Britten en door hun historisch besef. Of ze nu links of rechts zijn, in de stad wonen of op het platteland: vrijwel iedere Engelsman heeft respect voor het bestaande en is zelfs verbaasd als je suggereert dat iets ook op een andere manier zou kunnen.
In 2023 verscheen zijn boek Greenwich. Het Engelse leven op de plek waar de tijd begint. Van IJzendoorn: ‘Het Verenigd Koninkrijk ligt dichtbij maar is toch zo ver weg. Dit land heeft iets exotisch. Jean Baudrillard, de Franse filosoof, schreef ooit, na een boek over Amerika te hebben geschreven: het is tijd om Engeland te ontdekken. En dat gevoel heb ik ook voortdurend. Het leven is hier een langlopend toneelstuk en dat is prachtig, soms ook frustrerend, om te aanschouwen – en altijd heerlijk om over te schrijven. De lenige taal, de welsprekendheid, de humor in het dagelijkse bestaan, de liefde voor tradities en de geschiedenis die hier onvoltooid is.’
Die ontdekkingstocht kun je aan de hand van Patrick van IJzendoorn meebeleven. Misschien komt er ook een antwoord op de vraag hoe het kan dat Engeland van Nederland gewonnen heeft.