LIEFDESVERDRIET EN ETEN
Ronald Giphart (Dordrecht, 1965) heeft vele interesses, waaronder schrijven en koken. Hoe fantastisch is het om lezen en schrijven te combineren met eten. Dat gaan we 28 december doen.
Ronald Giphart’s nieuwste boek is Over liefdesverdriet, dat in het najaar van 2025 verschijnt is een hartverwarmende en herkenbare gids voor iedereen die te maken heeft met liefdesverdriet, van prille liefde tot scheiding. Een doe-het-zelfgids over onbegrip, boosheid, verbijstering en rouw. Bijdragen komen uit de wetenschap, getuigenissen en poëzie. En uit de keuken.
Samen met zijn vrouw Mascha Lammes publiceerde hij meerdere literaire kookboeken, zoals Vurrukkulluk (2015) en De wereld thuis (2020). Hij heeft vele beroemde koks geÏnterviewd. In 2010 schreef hij samen met onder anderen Bart Chabot, Saskia Noort, Joost Zwagerman, Marjolijn de Bruin, Een restaurant met tien sterren, kunst in de keuken van Merlet Schoorl.
Maar velen zullen in het voortgezet onderwijs Ik ook van jou (1992) voor hun lijst hebben gelezen of Giph of Phileine zegt sorry. (Als docent moest je erachter zien te komen of het echt gelezen was of dat de leerling de film gezien had.)
Daarnaast schrijft hij columns, kun je hem beluisteren op de radio, laatst nog als vervanger van Frits Spits op NPO1 in De Taalstaat, en maakt hij podcasts.
En vorig jaar verscheen het boek Dat maakt ons helemaal niets uit (2024), samen met zijn zoon Broos Lammes, over spanningen tussen ouders en kinderen rond coming-out.
In 2023 schreef hij met Mascha Kamphuis Ik mis mij ook, over leven met niet-aangeboren hersenletsel en met Mark van Vugt Mismatch (2016), over evolutionaire psychologie.
Kortom, genoeg om over te praten, maar eerst en vooral gaan we het hebben over liefdesverdriet en vast ook over eten en wijn en bier.
Ronald Giphart komt 28 december 2025 naar De Alkenaer van 15.00 uur tot 17.00 uur. De deur gaat open om 14.30 uur.
Welkom!
Fotografie: Merlijn Doomernik