(Foto: © STUDIO 81 Photography)
Dit jaar is het 80 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd en er een einde kwam aan een wel heel donkere periode. Om die reden komt Maarten Peters zijn voorstelling ‘Bevroren tranen’ spelen met liederen en verhalen, die alle facetten van deze donkere periode bestrijken zoals het verzet, de burgerslachtoffers, het joodse verhaal en de militaire kant.
Maarten Peters, theatermaker en liedjesschrijver (voor vele Nederlandse artiesten zoals Rob de Nijs, Liesbeth List, Margriet Eshuijs en vele anderen) schrijft sinds 1999 elk jaar een nieuw lied of muziekstuk m.b.t. het herdenken van de tweede wereldoorlog. Liederen, die zeker ook een verbinding maken met onze tijd en de vraagstukken waar wij mee te maken hebben.
In al die jaren heeft hij veel mensen ontmoet, die de Tweede Wereldoorlog in al zijn heftigheid hebben beleefd. Mensen, die vaak hun verhaal hebben verteld of laten opschrijven, waardoor er prachtige, waardevolle boeken zijn verschenen. Vaak werden die verhalen onderwerp van een lied dat Maarten Peters schreef.
Tijdens de voorstelling ‘Bevroren tranen 2025’ zal hij, met als decor die boeken, deze verhalen vertellen en de bijbehorende liederen zingen. Ook zal hij historische informatie over Alkmaar verwerken in zijn voorstelling.
Het wordt vaak gezegd, de verhalen moeten worden blijven verteld.
En wat is dan een betere plek dan De Alkenaer…
Over Maarten Peters: Bijna iedereen, die wel eens een opening of herdenking in het kader van de Tweede Wereldoorlog heeft bijgewoond of op tv heeft gezien, zal Maarten Peters hebben zien langskomen. Naast de bovengenoemde voorstelling ‘Bevroren Tranen’ schreef hij de muziek en trad hij op bij de opening van Holocaust Namen-monument in Amsterdam, zong hij de afgelopen jaren bij de Nationale Holocaust-herdenking en luistert hij jaarlijks de Ravensbruck-herdenking op het Museumplein op. (Ook in Ravensbruck zelf, vlak bij Berlijn, heeft hij tijdens de nodige herdenkingen zijn muziek ten gehore gebracht)
Ook zong hij 16 jaar lang bij de Vier Mei-herdenking op Kamp Westerbork en schreef hij ‘in opdracht van
defensie’ de compositie Market Garden, Field of broken dreams die hij ook elk jaar vertolkt op kerstavond bij de lichtjesceremonie op het geallieerden-kerkhof in Groesbeek.
Zomaar een kleine greep uit de vele optredens, die hij met zijn liedjes uit de Bevroren tranen Cyclus verzorgt.
Eind 2024 verscheen er een uitgebreid interview met Maarten Peters in het Auschwitz Bulletin.
Monument ‘Bevroren Tranen’
Het Monument ‘Bevroren Tranen’ in Hooghalen is een glazen kunstwerk, aangebracht op twee sokkels van marmer, waarvan er één hoger is dan de andere. Op elke sokkel staat een glazen object in de vorm van een traan, waarin de namen van personen zijn gegraveerd.
Het Monument is geïnspireerd op het lied ‘Bevroren tranen’ van zanger en tekstdichter Maarten Peters dat is opgedragen aan kunstenares en oud-verzetsstrijdster Truus Menger. Zij heeft op haar beurt een beeld naar dit lied gemaakt. De titel ‘Bevroren Tranen’ is ontleend aan een gedicht van de Italiaanse dichter Dante Alighieri uit de vroege 14de eeuw over zijn reis door de hel. In dit verhaal is het verdriet zo groot dat het zich niet meer kan uiten; zelfs de tranen zijn bevroren. De namen, die op de twee glazen tranen staan gegraveerd, zijn van joodse en Sinti kinderen, die zijn gedeporteerd uit kamp Westerbork. Mensen waarvoor Truus Menger in het verzet zat.