Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Hans Kanters boekpresentatie/lezing

14 oktober @ 20:00 22:00

Op maandag 14 oktober wordt het nieuwste boek van Hans Kanters ‘Pater Victor, verzetsman’ ten doop gehouden. Omdat de boekpresentatie in Alkmaar plaats vindt, vond de schrijver het een leuk idee het eerste exemplaar eerder op de dag aan burgemeester Anja Schouten aan te bieden.

Pater Nic Apeldoorn (1908-1982) was de door de Duitsers meest gezochte verzetsman in Rotterdam en Den Haag. En niet zonder reden. Onder zijn schuilnaam ‘Victor’ was hij de belangrijkste voorman van het katholieke verzet. Hij sloeg een brug naar gereformeerden, hervormden en communisten.

Pater Victor was een van de belangrijkste organisatoren van de hulp aan onderduikers. Hij redde duizenden landgenoten van de dood door het organiseren van grootschalige hulp. De aantallen zijn indrukwekkend: 300.000 onderduikers, waarvoor maandelijks 14.000 bonkaarten nodig waren. 15.000 illegale medewerkers van de L.O. (Landelijke organisatie), 1000 koeriersters en helaas talloze slachtoffers onder de verzetshelden. Hij had een afkeer van geweld, maar redde talloze landgenoten. Zelf ontsnapte hij ternauwernood aan de kogel.

Auteur Hans Kanters schreef als insider zijn biografie. Hij is een volle neef, groeide op in Victor’s Rotterdamse hoofdkwartier, reconstrueerde zijn Ievensloop, ontdekte zijn Haagse schuilplaatsen en spoorde vele nazaten op van zijn medewerkers.


Het boek beschrijft de dagelijkse praktijk van het verzet, biedt een boeiend tijdsbeeld van een dramatische periode en voegt een nieuwe pagina toe aan onze nationale geschiedenis.

‘Pater Victor, verzetsman’ is een monument geworden voor de man die verzet vanzelfsprekend vond en die het even vanzelfsprekend vond daarover te zwijgen. Het is een groot goed voor de geschiedschrijving van de oorlog en de bezetting dat Hans Kanters dat zwijgen heeft verbroken. En hoe!

Hans Kanters (1940) werd geboren in Rotterdam en woonde met zijn ouders aan de Westzeedijk. De ouderlijke woning werd vaak gebruikt als hoofdkwartier van de organisatie van Pater Victor, zijn oom. Kanters is de auteur van een aantal boeken, waaronder de geschiedenis van de Maastrichtse aardewerkfabriek De Sphinx.

Ter gelegenheid van de verschijning van ‘Pater Victor, verzetsman’ houdt auteur Hans Kanters zijn boekpresentatie in De Alkenaer. Je bent van harte welkom!

Oeuvre:

  • Versterving (eenakter) 1993
  • Wat blauw en wat rose (gedichten voor de zwangerschap) 1994
  • Gedane Zaken, de ondergang van Sphinx, (autobiografie) 2014
  • Insectenman (roman) 2015
  • De danser van Katendrecht (roman) 2018
  • Cheeta (roman) 2020
  • Pater Victor, verzetsman 2024
€7,50

De Alkenaer

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op “Koop Tickets” om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Ticket Boekpresentatie Hans Kanters 'Pater Victor, verzetsman'
7,50
90 beschikbaar