Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Michel Krielaars / Spraakmakers (Serie)

9 februari, 2025 @ 16:00 18:00

DIT VOLK HEEFT ZIJN GOD OP AARDE’

met de ondertitel ‘Ooggetuigen van de Russische geschiedenis’, is het boek dat Michel Krielaars (Amsterdam, 1961) schreef met Hans Driessen en Eva Peek. Na de inval van Rusland in Oekraïne op 24 februari 2022 was Europa geschokt. De drie samenstellers van dit boek waren minder verbaasd. Zij zagen parallellen tussen het gedrag van de Russen nu en in het verleden. Aan de hand van zo’n 150 ooggetuigenverslagen van het jaar 1091 tot aan de inval in Oekraïne wordt een beeld van die geschiedenis geschetst. De gebeurtenissen worden beklemmend door de verslagen van de mensen die erbij waren. Het maakt ons ook bewust wat de actualiteit en onze angsten onze kijk op het verleden beïnvloedt.

Een paar voorbeelden van deze verhalen zijn: Peter de Grote toont het eelt op zijn handen aan een leerling-stuurman, Catharina II wil in kapiteinsuniform en te paard haar man van de troon stoten, een huisvrouw vreest de winter van 1917-1918. Anderen laten het grote lijden zien waaraan het Russische volk door achterdochtige ‘goden’ als Ivan de Verschrikkelijke en Stalin is onderworpen. Ook zijn er persoonlijke verslagen te lezen van belangrijke momenten uit de Russische geschiedenis: het verdrijven van Napoleon (1812), de Oktoberrevolutie (1917) en de blokkade van Leningrad (1941-1944).

Een paar maanden eerder, maart 2022, verscheen het boek ‘Oorlog met Rusland’. Krielaars beschrijft in dit felle betoog hoe Poetin van een cynische, autoritaire president kon uitgroeien tot genadeloze tsaar. De verhouding tussen Rusland en het westen is langzaam verschoven van vermeende vriend naar vijand. Het is niet alleen een betoog, maar ook een verslag van de emoties die Michel overvielen toen hij na de wekker gezet te hebben getuige werd van de inval via de Russische televisie. 2.50 per boek gaat naar Giro555 Samen in actie voor Oekraïne.

Michel Krielaars is historicus en Slavist. Hij was chef Boeken van NRC Handelsblad  en Rusland-correspondent bij dezelfde krant. Nu is hij boekenredacteur.  Hij heeft verschillende verhalenbundels romans geschreven, zoals in 1990 Meeuw. Zijn eerste non-fictieboek was Het brilletje van Tsjechov – Reizen in Rusland werd bekroond met de Bob den Uylprijs in 2015.

Op 9 februari 2025 komt Michel Krielaars in de serie Spraakmakers naar De Alkenaer om te praten over (zijn fascinatie voor) Rusland. Ongetwijfeld zullen er ook veel vragen zijn over de situatie in Rusland en Oekraïne die zo ingrijpend veranderde sinds 24 februari 2022.

€15,00

De Alkenaer

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op “Koop Tickets” om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Ticket Michel Krielaars
15,00
90 beschikbaar