Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Herman Brusselmans / Inktvreters (Serie)

27 april, 2025 @ 16:00 18:00

‘WIE NIEUW LEVEN SCHEPT, SPUWT IN HET AANGEZICHT VAN DE DOOD,’

volgens Herman Brusselmans (Hamme, 1957) naar aanleiding van de geboorte van zijn zoontje Roman in 2023. Hij is dan 65 jaar. Zijn lange haar wordt gekortwiekt en hij stopt met roken. Daar kwam het boek ‘Ex-roker’ uit voort. Hij hield een maand lang een dagboek bij over zijn strijd met het afzweren van de sigaret.

In hetzelfde jaar verscheen ‘Het huwelijk van Jan & Sofie’, een roman waarin je de pen van Herman Brusselmans duidelijk herkent.

De roman is sowieso een prima lachspiegel van ‘onze’ situatie anno 2024, met karrenvrachten zogenaamde klachten en zorgen, maar nul draagvlak om de gesignaleerde problemen het hoofd te bieden. Meer dan eens gaat het over het vermeende gevaar van de ‘oosterlingen’, een vage vijand waarmee niet alleen (meer) naar mensen uit de islamitische wereld wordt verwezen, maar ook (opeens) naar de Russen, die immers ook ten oosten van ons wonen en die zich ontpopten als galbakken van het eerste uur. (NRC)

Herman Brusselmans heeft meer dan 90 boeken geschreven, twee Ă  drie romans per jaar. Sinds de geboorte van Roman doet hij het even wat rustiger aan, maar misschien dat hij op 27 april 2025 alweer wat nieuwe titels heeft toegevoegd.

Herman Frans Martha Brusselmans werd geboren in Oost-Vlaanderen. Hij was een verdienstelijk voetballer. Hij speelde bij de UEFA-junioren en bij Lokeren. In 1975 ging hij Germanistiek studeren en in 1978 koos hij voor de literatuur.

Naast de vele romans schrijft hij ook columns (in Humo, De Zwijger, Het Laatste Nieuws en Gaia) en stukken voor televisie. Hij is jurylid bij ‘De slimste Mens ter Wereld’. In de Van Dale is een tijd lang zijn scheldwoord ‘Zandzeepsodemineraalwatersteenstralen’ opgenomen geweest.

Hoewel hij een van de best verdienende schrijvers van BelgiĂ« is, wordt Brusselmans vaak verguisd door de recensenten. Er is kritiek op de eentonigheid van zijn werk, de schuttingtaal en de platte, seksueel getinte uitspraken. Veel boeken gaan over zijn werk als beroemd schrijver en gescheld op zijn omgeving en collega-schrijvers. Bovendien vindt men zijn productietempo niet literatuurwaardig. ‘Literatuur schrijven kost jaren.’ Is de schrijver het eens met deze recensie? Dat kunnen we hem vragen op 27 april 2025 in De Alkenaer.

Woest aantrekkelijk of juist afstotelijk lelijk, de meningen zijn verdeeld over de bekendste literaire kop van het Nederlandse taalgebied.

* Koningsdag wordt dit jaar gevierd op 26 april 2025

€15,00

De Alkenaer

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op “Koop Tickets” om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Ticket Herman Brusselmans
15,00
90 beschikbaar