Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Vic van de Reijt over Willem Wilmink

22 september @ 16:00 18:00

‘T KON MINDER

is de titel van de bloemlezing die Vic van de Reijt (Breda 1950) heeft gemaakt uit het werk van Willem Wilmink (1936-2003). Op 22 september 2024 komt Vic vertellen over zijn bloemlezing, waaruit zijn bewondering voor de veelzijdigheid van de schrijver blijkt.

(On)bewust is iedereen bekend met het werk van Wilmink, net zoals met het werk van Annie M.G. Schmidt. Hij heeft gedichten, verhalen en liedjes, essays en proza geschreven.

Samen met Hans Dorrestijn, Karel Eykman, Ries Moonen, Fetze Pijlman en Jan Riem vormde Wilmink in 1970 een schrijversgroep (opgericht door de VARA), die schreef voor televisieprogramma’s als De Stratemakeropzeeshow, Het Klokhuis, De film van Ome Willem, Sesamstraat, J.J. De Bom voorheen De Kindervriend en Kinderen voor Kinderen. Ook schreef hij veel liedjes voor musicals.

Dit liedje uit de De film van Ome Willem kennen velen nog:

Deze vuist op deze vuist

Deze vuist op deze vuist

Deze vuist op deze vuist

en zo klim ik naar boven

Je zingt het zomaar mee, terwijl je in je herinnering Edwin Rutten ziet staan tussen een bende rakkers en rekels met de geitenbreiers erbij in smoking.

Bert Wagendorp schreef over de bloemlezing ’t Kon minder van Van de Reijt het volgende:

‘’t Kon minder is een bloemlezing uit het werk van Willem Wilmink (1934-2003). Samensteller Vic van de Reijt maakte een keuze uit Wilminks proza, dat ongeveer een derde van het boek beslaat, en zijn gedichten. Die heeft hij thematisch onderverdeeld in vier afdelingen, waaronder Wilminks cabaretwerk en de weemoedige gedichten die hij schreef over vergankelijkheid.

Wilmink was een uiterst creatieve veelschrijver, die een enorme hoeveelheid teksten heeft nagelaten. Maar, constateert Van de Reijt: ‘Tot wie hij zich ook richtte, zijn toon was altijd dezelfde: melancholiek en toegankelijk.’ Wilminks melancholie wordt altijd verzacht door humor en zijn toegankelijkheid mag je niet verwarren met oppervlakkigheid. ‘t Kon minder is een boek dat je naast je bed legt en op een willekeurige pagina openslaat om er een paar minuten in te lezen, ter kalmering van de ziel. Dan besef je ook hoe zijn liedjes en gedichten eeuwigheidswaarde hebben gekregen en zich hebben losgezongen van hun maker. Het hoogste wat een dichter kan bereiken, al zou Willem Wilmink met die vergetelheid wel raad mee hebben geweten.’

Die kalmerende werking zal ook deze middag te merken zijn bij de bezoekers. Van de Reijt is een bijzondere verteller die een ongelooflijk brede interesse heeft. Hij is uitgever, biograaf, publiceerde Ik wou dat ik twee hondjes was, een bloemlezing van Nederlandse nonsens- en plezierdichters. Enzovoorts, enzovoorts.

Dat is ook de reden dat hij regelmatig terugkomt bij De Alkenaer, hij heeft altijd wat te vertellen.

* In het digitale programmaboekje 24/25 staat per abuis 21 september als datum van dit evenement genoemd.

€12,50

De Alkenaer

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op “Koop Tickets” om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar