Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Inktvreters, Interviews met schrijvers: Özkan Akyol

24 november @ 16:00 18:00

DEVENTER IS HET ENIGE DEEL VAN MIJN IDENTITEIT WAAR IK NIET AAN TWIJFEL

aldus Özcan Akyol (Eus) (Deventer, 1984). ‘Afslag 23’, de derde roman van Eus, speelt zich daarom ook weer af in Deventer. “Het gaat er bij een aanzienlijk deel van de bevolking niet in dat ik toch echt een Nederlander ben uit Deventer. Deventer is mijn DNA. Ik ken deze straat het beste. Deventer is een prachtige stad, het is een literaire stad. Het is een stad die mij heeft gevormd.” Op 24 november 2024 komt Özcan naar De Alkenaer om een vrij logische vraag:”Is het boek Afslag 23 autobiografisch?” te beantwoorden. De hoofdpersoon heet Eus en het is dan ook zeer verleidelijk om Eus en Eus bij elkaar op te tellen.

De vraag “Is het boek autobiografisch?” wordt hem uiteraard vaker gesteld. Een inleiding tot het antwoord:

“Het is in zekere zin ook een gedachtespel. Ik heb ergens in mijn leven besloten dat ik er er iets van ga maken, waarbij ik het lezen van boeken ging ontdekken, later zelf ging schrijven en nog later ook de tv ontdekte. Het is door omstandigheden goed gekomen met mij. Maar als ik mijn passie niet had ontdekt, wat was er dan van mij terechtgekomen? Dat is dit boek. In die zin is het een gedachtespel: welke kant was het dan mogelijk opgegaan? En dan heb je de fictie, de vrijheid om alles op te schrijven wat je wilt. Dat loopt heel erg door elkaar heen. Ik ben niet die jongen uit het boek. En tegelijkertijd ook weer wel.”

Proloog

‘Hoe het allemaal wéér zo uit de hand kon lopen weet ik eerlijk gezegd ook niet.

Maar als jullie echt alles willen begrijpen, moet ik een paar uur mijn gang kunnen gaan, misschien wel deze hele ochtend. Want ik ken de procedures: jullie hebben van die profielen en dan stop je iemand na een zeikerig verbaal in een hokje en dat speel je dan weer door aan een ongeïnformeerde collega, die mensen als data behandelt. En ik krijg de zogenaamde conclusie veel later te horen, als die onweerlegbaar is en ik geen kans meer heb om uit te leggen wat voor ongelooflijke eikels jullie zijn met júllie stompzinnige interpretatie.

Dus laat me even. Goed?’

Özkan (Eus) Akyol (1984, Deventer) is schrijver, columnist, presentator en televisiemaker. Los hiervan presenteert hij zich als literatuur-propagandist, zoals NRC Handelsblad hem noemde en bezoekt hij elke week minimaal één middelbare school in Nederland om jongeren te enthousiasmeren voor het lezen van boeken. Op 24 november bezoekt hij De Alkenaer om te vertellen over zijn boek(en) en uiteraard ook over zichzelf.

€15,00

De Alkenaer

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op “Koop Tickets” om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Ticket Eus
15,00
83 beschikbaar