Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Inktvreters, Interviews met schrijvers: Arthur Japin

27 oktober @ 16:00 19:00

ZO NU EN DAN IEMAND ANDERS ZIJN IS MIJN VAK

Een belangrijk credo voor Arthur Japin (Haarlem, 1956) als je begrijpt hoe zijn jeugd verlopen is. Daar vertelt de schrijver onder andere over op 27 oktober in De Alkenaer.

Zijn vader was onder meer toneelrecensent. De liefde voor het toneel zat er al vroeg in. Hij werd gepest en zowel geestelijk als lichamelijk mishandeld en hij bevond zich in een isolement.  Zijn vader pleegde zelfmoord toen Japin dertien jaar was. Het pesten ging door tot hij zestien werd. Het scheppen van een fantasiewereld, de vlucht uit de realiteit, was een middel om te overleven. Het boek ’Mijn Verzonnen Familie’ uit 2022 is daar de mooiste uiting van.

Ter gelegenheid van het verschijnen van ‘De zwarte met het witte hart’, 25 jaar geleden, vroeg De Arbeiderspers hem voor één keer zijn kleurrijke archieven te openen.

Japin schrijft vaak fictieve historische boeken. In dit boek komen de echte mensen achter de romanfiguren tevoorschijn en worden de nauwe banden zichtbaar tussen het leven en werk van hun schrijver.

Voorbeelden van deze historische romans zijn ‘Wat stilte wil’, ‘Mrs. Degas’ en ’Kolja’. Het eerstgenoemde boek gaat over Anna Witsen, een jonge vrouw in de kringen van de Tachtigers. Zingen is haar grote liefde en met steun van Kloos, Verwey, Van Eeden en Van Deyssel durft ze verder te gaan. Haar familie gaat daar niet in mee.

‘Mrs. Degas” vertelt over de enige en onmogelijke liefde van de schilder Degas, waarover een jonge vrouw, die hem helpt bij het archiveren, verslagen maakt.

De broers Tsjaikovski ontfermen zich over de dove Kolja. Zijn wereld is veel groter geworden door de vele reizen en de broers hebben hem leren spreken. Als de componist overlijdt gaat Kolja op zoek naar de ware doodsoorzaak van de Tsjaikovski. Moet hij zwijgen of spreken? Naast romans schrijft Japin verhalen, toneelstukken en filmscenario’s. Hij is zeer succesvol, heeft vele prijzen gewonnen, waaronder de Libris Literatuurprijs in 2004 voor zijn roman ‘Een schitterend gebrek’ en zijn werk is in vele talen vertaald. Zelf vertaalt hij ook boeken, zoals het zeer succesvolle ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’. De luisterboeken worden door hemzelf ingesproken. In 2022 werd Japin geridderd in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Ook werd in hetzelfde jaar hem de ‘De mooiste liefdeszin in het Nederlands geschreven’ toegedicht door de deelnemers aan een peiling van Stichting CPNB.

€15,00

De Alkenaer

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op “Koop Tickets” om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Ticket Inktvreters Japin
15,00
87 beschikbaar